Tarih: 27.10.2025 14:15

Taha Kılınç, Kitap Fuarı'nda Medeniyet ve Tarih Bilinci Üzerine Konuştu

Facebook Twitter Linked-in

Uluslararası Kahramanmaraş Kitap Fuarı'nın son gününde araştırmacı-yazar Taha Kılınç, okurlarıyla bir araya geldi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen söyleşide, Kılınç farklı coğrafyalardan örneklerle medeniyet bilinci, şehirlerin hafızası ve kültürel süreklilik konularını işledi.

Fuarın Son Gününde Yoğun İlgi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 10. Uluslararası Kahramanmaraş Kitap Fuarı, son gününde dolu programlarla devam etti. Kitapseverlerin yoğun ilgi gösterdiği fuarda, araştırmacı-yazar Taha Kılınç bir söyleşiyle okurlarıyla buluştu.

Tarih Okuması Üzerine Görüşler

KAFUM'da gerçekleştirilen programda tarih, medeniyet ve kimlik ekseninde bir konuşma yapan Kılınç, İslam dünyasının geçmişten bugüne uzanan birikimini hatırlattı. Kılınç, "Tarihi sadece kronolojik bir olaylar dizisi olarak değil; medeniyetimizin hafızasını, yön duygusunu ve tecrübemizi barındıran bir yol haritası olarak okumalıyız" dedi.

Medeniyet Anlayışı

Geçmişin bir övünç değil, bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Kılınç, "Medeniyet dediğimiz şey, taş binalar ya da büyük fetihlerden ibaret değildir; asıl medeniyet, insanın insana yaklaşımında, hakikate gösterdiği sadakattedir" ifadelerini kullandı.

Soru-Cevap Bölümü

Programın sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Taha Kılınç, tarih bilincinin günümüz meselelerini anlamada anahtar rol oynadığını belirtti. Soru-cevap bölümüyle interaktif hale gelen söyleşi, katılımcıların beğenisini kazandı.

Geçmişin Pusula Olarak Görülmesi

"Geçmiş, Bir Sığınak Değil; Bir Pusuladır"

Programda konuşan Taha Kılınç, "Tarihi yalnızca geçmişte kalmış bir hatıralar zinciri olarak değil, bugünün anlamını kuran bir rehber olarak görmek zorundayız. Bizim tarihimiz, yalnızca zaferlerle ve kahramanlıklarla değil; insana, ilme, adalete ve merhamete dayalı bir anlayışın eseridir" dedi.

Kılınç, modern çağda zamanla yarışırken köklerin unutulduğuna dikkat çekti. "Medeniyet dediğimiz şey, bir mimari üslup, bir sanat dili ya da bir diplomasi başarısından çok daha fazlasıdır. Medeniyet, bir bakışın adıdır" ifadelerini kullandı.

Kılınç, "Eğer yeniden bir dirilişten bahsedeceksek, bunu geçmişi romantikleştirerek değil; geçmişin ruhunu bugünün diline tercüme ederek yapmalıyız. Geçmiş, bir sığınak değil; bir pusuladır" şeklinde konuştu.


Kahramanmaraş,Kahramanmaraş Belediyesi



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —