TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINCA KIRSAL VE ORMANLIK ALANLARA KUDUZLA MÜCADELE KAPSAMINDA HAVADAN AŞILI YEM BIRAKILIYOR

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINCA KIRSAL VE ORMANLIK ALANLARA KUDUZLA MÜCADELE KAPSAMINDA HAVADAN AŞILI YEM BIRAKILIYOR

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINCA KIRSAL VE ORMANLIK ALANLARA KUDUZLA MÜCADELE KAPSAMINDA HAVADAN AŞILI YEM BIRAKILIYOR

KUDUZA KARŞI YABAN HAYVANLARI İÇİN HAZIRLANAN VE İÇİNE AŞI YERLEŞTİRİLMİŞ YEMLER 29 İLDEKİ YABAN HAYATI BÖLGELERİNE UÇAKTAN ATILMAYA BAŞLANDI

AB'NİN DE DESTEKLEDİĞİ "TÜRKİYE'DE KUDUZA KARŞI ORAL AŞI TEMİNİ PROJESİ" KAPSAMINDA SON 3 YILDA 35 MİLYON AŞILI YEM KIRSAL VE ORMANLIK ALANLARA BIRAKILIRKEN, 2 MİLYON 640 BİN DOZ AŞI DAHA HAVADAN ATILACAK

BAKANLIKÇA EVCİL HAYVANLARA UYGULANAN AŞI PROGRAMI KAPSAMINDA İSE 2021 YILINDAN BUGÜNE 1 MİLYON 603 BİNDEN FAZLA KEDİ VE KÖPEĞE KUDUZ AŞISI YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı kuduz hastalığına karşı son yıllarda yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanında, yaban hayatına yönelik oral aşılama çalışmaları da gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda yaban hayatı için 3 yıl önce başlatılan "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi" ile havadan aşı atımı 29 ilde sürdürülüyor.

Mücadeleyle, hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen infeksiyon zincirinin kırılması amaçlanıyor.

Bakanlık, 2008-2010 döneminde kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Avrupa Birliği destekli “Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi"ni uygulamıştı. Bu kapsamda 3 yılda yaban hayatına yönelik toplam 1 milyon 800 bin doz oral kuduz aşısı ve 3 milyon doz parenteral kuduz aşısı uygulandı.

2014-2016 yılları arasında yürütülen “Türkiye'de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi" kapsamında, 3 yıl süreyle üç kampanya ile toplam 5 milyon 670 bin aşılı yem atıldı.

Avrupa Birliği desteği de sağlanan "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi" kapsamında ise yaban hayatına yönelik 225 bin kilometrekare alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması gerçekleştirildi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen 7 kampanya döneminde toplam 35 milyon aşılı yem uçaklardan kırsal ve ormanlık alanlara atıldı.

29 İLDE KUDUZA KARŞI HAVADAN İLAÇLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılı için de kuduz aşı çalışmalarını sürdürüyor. 2 milyon 640 bin doz oral kuduz aşısı alımı gerçekleştiren Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sonbahar dönemi aşılama çalışmalarına Erzurum'dan başladı.

Uçaklarla havadan kırsal ve yaban alanlara atılan aşılar Sinop, Samsun, Amasya, Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis, Batman, Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli illerinde gerçekleştirilecek.

Havadan atılan aşılı yemlere insan teması olması halinde kokuda değişiklik meydana geldiğinden yaban hayvanları tüketmeyebiliyor, bu da uygulamanın etkisini azaltıyor. Bu sebeple kırsal ve ormanlık alanlara havadan aşılı yemlere temas edilmemesi, dokunulması halinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

EVCİL HAYVANLARA DA AŞI

Bakanlık, kuduz hastalığının eradikasyonunun sağlanması için aşı kampanyalarını sürdürüyor. Kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla her yıl kuduz aşılama programı uygulayan Bakanlık, bu kapsamda sahipli kedi ve köpekleri Tarım ve Orman il-ilçe müdürlüklerinde aşılarken, sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanması için de yerel yönetimlere aşı temin ediyor.

Bakanlıkça 2021 yılından bu yana kuduz hastalığına karşı sahipli ve sahipsiz toplam 1 milyon 603 bin 231 kedi ve köpek aşılandı.​



Ankara,Tarım Bakanlığı
belediye365.com

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL