KREDİ KONUSUNDA ALTIN UYARILAR

KREDİ KONUSUNDA ALTIN UYARILAR

TBM Genel Başkanı Güllü; "Krediyi havadan gelen para olarak görmeyin" dedi.

Tüketicilerin kredi kullanırken gelir düzeylerini göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Güllü, tüketicilerin krediyi havadan gelen para gibi görmemeleri ve borcun altında ezilmemeleri uyarısında bulundu.

Vatandaşların Ramazan Bayramı öncesi bankaların ihtiyaç kredilerine hücum ettiğini söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı İbrahim Güllü, ?Kişilerin kendi gelir ve ödeme düzeyini aşan miktarda borçlanmalarının ilerleyen zamanlarda ciddi sıkıntılara dönüştüğü bilinen bir gerçektir.

Kısıtlı bütçeye sahip tüketiciler, zorunlu ihtiyaçlarının dışında alışverişten kaçınmalı, aile bütçelerini zorlayacak borçlanmalardan uzak durmaları gerekmektedir. Kredi sonuçta bir borçtur ve havadan gelen bir para gibi görülmemelidir. Tüketici ayağını yorganına göre uzatmalıdır? diye konuştu.

Kredilerini ödeyemeyenlerin her geçen gün arttığına dikkati çeken Başkan İbrahim Güllü, tüketicilerin borçlarını kredi kullanarak ödemeye çalıştıklarını gösterdiğini ifade etti.

Güllü, tüketicilere ödeyebilecekleri kadar harcama yapmalarına yönelik uyarılara rağmen, bankaların cazip teklifleri ve finans bilgi düzeyinin düşüklüğü nedeniyle önerilerinin karşılık bulmadığını kaydetti.

Alınan her kredinin kişinin cebinden çıkmış bir para gibi düşünülmesi gerektiğini anlatan Başkan Güllü, tüketicilerin geleceklerini ipotek altına almamaları ve kontrollü harcama yapmaları noktasında uyarıda bulundu.

Güllü sözlerini şu şekilde sürdürdü: ?Tüketiciler, ?bir şekilde öderiz´ diyerek, bayram ve bu tür özel günlerde sıkıntıya düştüklerinde tüketici kredisi veya kredi kartı kullanmak suretiyle gelir düzeyinin üzerinde borçlanıyor ve ileriye dönük sıkıntı yaşanıyor.

Bankalar gelir düzeyinin üzerinde kredilendirme yapıyor, ülkemiz tüketicileri onurlarına çok düşkün olduğu için bu tür maddi sıkıntılar, psikolojiyi bozup insanları intihara kadar götürüyor. Bankalar da bunları bildiği için kredi verirken kuralları dikkate almıyor.

Eşine, çocuğuna kıymetli hediye almak için çabalıyor. Bu gidişe ?dur´ demek gerekiyor. Tüketicilere ne kadar da ayaklarını yorganına göre uzatmaları telkininde buluyorsak da bankalarda yasaların öngördüğü şekilde gelir düzeyinin çok üstünde kredi kullandırmaması bu problemin çözümüne katkı sağlayacaktır

?Birçok banka 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu hükümlerini çiğneyerek, kişilerin gelir düzeyini gözetmeden kredi ve kredi kartı limiti tanıyor.

Tüketicilerin kendi önlemlerini alması gerektiğini belirtiyorlar. Söz konusu kanunun 9. maddesinde bir gerçek kişinin tüm kredi kartlarının toplam limitinin, o kişinin gelirinin dört katını aşamayacağı belirtilmesine rağmen bankalar bu kurala uymadığından yüksek limit tanınan tüketicilerin kendi ödeme güçlerini dikkate alarak borçlanmaları yani kendi tedbirlerini kendilerinin almaları tek çıkar yol.

Kişilerin kendi gelir ve ödeme düzeyini aşan miktarda borçlanmalarının ilerleyen zamanlarda ciddi sıkıntılara dönüştüğü bilinen bir gerçektir.

Kısıtlı bütçeye sahip tüketiciler, zorunlu ihtiyaçlarının dışında alışverişten kaçınmalı, aile bütçelerini zorlayacak borçlanmalardan uzak durmaları gerekmektedir?

Murat ŞENTÜRK



SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’da şimdi ikinci etap satışta

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL