BÜYÜKŞEHİR’İN 2024 YILI BÜTÇE TASARISI VE PERFORMANS PROGRAMI KABUL EDİLDİ

BÜYÜKŞEHİR’İN 2024 YILI BÜTÇE TASARISI VE PERFORMANS PROGRAMI KABUL EDİLDİ

BÜYÜKŞEHİR’İN 2024 YILI BÜTÇE TASARISI VE PERFORMANS PROGRAMI KABUL EDİLDİ

Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarının 11’inci oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Büyükşehir Belediyesinin 2024 Yılı Performans Programı ve Bütçe Tasarısı kabul edildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantıları devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğünün üst yöneticileri ve basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını yaptı.
 
SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM
Toplantının başında Trabzon Raylı Sistem Projesi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na yetki verilmesine ilişkin gündem dışı madde görüşüldü. Konuyla ilgili Meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Zorluoğlu, “17 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete’de Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayımlanan karar kapsamında Trabzon Hafif Raylı Sistem işi Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı uhdesine alınmıştır. Bu çok önemli stratejik kararı şehrimiz için alan değerli Cumhurbaşkanımıza ve kıymetli hemşehrimiz Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu Bey’e tekrar şahsım ve şehrim adına şükranlarımızı arz ediyorum. Uzun yıllardır şehrimizde konuşulan, beklenti haline gelen şehrimiz için çok önemli bir ihtiyacı giderecek olan hafif raylı sistem projesinin şimdi hayata geçirilmesi için gerekli adımları bir bir atıyoruz. Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğüyle Büyükşehir Belediyemiz arasında bir protokol imzalanacak. Ve bu protokol kapsamında bu işin yapılması büyükşehir ve bakanlığın sorumlulukları protokol çerçevesinde belirlenecek. Akabinde devlet yatırım programına alınarak inşallah yapımına da süratle başlanmış olacak. Şehrimizi bu manada çok beklenen özel projeyle buluşturmuş olacağız. Bunun da arkasında her zaman olduğu gibi Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi olacak. Hepimizin ortak başarısı olacak. Şimdiden şehrimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.   

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Ardından gündem maddelerinin müzakeresine geçildi. Meclis toplantısında, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen 6, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen 3 madde müzakere edildi. 2024 Yılı Performans Programı, 2024 Yılı İlçe Belediye Bütçeleri ve 2024 Yılı Bütçe Tasarısı ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu Başkanı tarafından Meclis üyelerine sunum yapıldı.

PERFORMANS PROGRAMI ONAYLANDI
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11’inci oturumunda 2024 Yılı Performans Programı görüşüldü. Müzakerelerin ardından Başkan Zorluoğlu tarafından meclis üyelerinin onayına sunulan 2024 Yılı Performans Programı, oy birliğiyle kabul edildi.

TÜRKİYE AK PARTİ İLE SOSYAL BELEDİYECİLİKLE TANIŞTI
Ardından Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Bütçe Tasarısı müzakere edildi. Başkan Zorluoğlu Bütçe ile ilgili meclis üyelerine söz verdi. CHP Grup Başkan Vekilinin sosyal yardımlara ilişkin, “Belediyeden sosyal yardım alan hanelerde 2024 yılında 1.5 kat bir artış sağlanmış. Belediyeler tabii ki yardım yapacaktır ama daha ziyade belediyeler bir yardım kurumu değildir. Belediyeler bir hizmet kurumudur, yatırım kurumudur” şeklindeki ifadelerine cevap veren Başkan Zorluoğlu, “Belediyeler bir taraftan hizmet kuruluşlarıdır, bir taraftan da sosyal belediyecilik yapan kuruluşlardır. Türkiye, AK Parti belediyeciliği sayesinde sosyal belediyeciliği öğrenmiş onla tanışmıştır. Trabzon’da 2019 yılında göreve başladığımda sosyal yardım ödeneğinin toplam ödenek içerisindeki yüzdesinin yeterli olmadığını gördüm. Trabzon gibi 800 bin nüfuslu bir şehrin sosyal yardım bütçesi, Büyükşehir Belediyesi bütçesi ile mütenasip değildi. Bunu 4 sene boyunca sürekli artırma şeklinde bir strateji izledik. Bugün geldiğimiz noktada daha fazla insanımıza daha fazla sosyal destek verir duruma geldik. Bu destekleri verirken de kimsenin hangi partiye ne şekilde oy verdiğine asla bakmadık. İster oy versin ister vermesin, şartları tutan, sosyal yardım almaya hak kazanan her vatandaşımıza bu yardımı ulaştırmaya özel gayret gösterdik. Yaptığımız tüm yardımlar, Trabzon kart dâhil tamamı şeffaf şekilde ortadadır. Denetlenebilir. Sosyal yardımları da hiçbir zaman siyasi oy beklentisi ile yapmadık, yapmayacağız” dedi.  
 
YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR TAKDİRE ŞAYAN
Borçlanma ile ilgili soruya da cevap veren Başkan Zorluoğlu, “30 Büyükşehir belediyesinin tamamına bakıldığında bütçelerinde borçlanma vardır. Büyükşehir belediyesi bu sene de Türkiye’de borç stoku anlamında en az borç stoku olan büyükşehir belediyelerinden bir tanesidir. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Biz yatırımlarımıza 2024 yılında da devam edeceğiz. 2024 yılında mesela Akçaabat’ta Söğütlü Yıldızlı sahil alanında düzenleme yapacağız. Boztepe alanının düzenlenmesi 2024 yılı yatırım programında gerçekleşecek. Yine Beşirli dolgu alanı, batıdaki bölümden başlamak üzere 2024 yılında yapacağımız önemli yatırımlardan bir tanesidir. Vakfıkebir’de bir önemli pazar yeri otopark düzenleme çalışmamız var. Birçok ilçemizde daha programlarımız var. 2024 aynı zamanda seçim yılıdır. Ona göre de bir bütçe hazırladık. Bu bütçe yıl içerisinde ilave kaynak bulunursa artırılabilir. Şunu da unutmamak gerekir ki 2023 yılı ülke olarak gerçekten çok zor bir yıldı. Hepimizi derinden sarsan deprem yaşadık. 11 ilimiz maalesef yerle yeksan oldu. Devletin bütün imkânları bu bölgelere gitti. Büyükşehir belediyelerinin kaynakları da azaldı. Bütçe gerçekleşmeleri de düşük oldu. Temel sebeplerinden bir tanesi de budur. 2023’te yaşanan felakete rağmen bu yatırımları Trabzon’da Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirmek de önemli bir başarıdır. Zor bir yılı geride bıraktık ama gerek Büyükşehir gerek ilçe belediyelerimizin hizmet alanında performansını takdire şayan olarak görüyorum. İnşallah 2024 yılı akabinde 2025-2026 ekonomik anlamda belediyelerin çok daha rahatlamış yıllar olacak” ifadelerini kullandı.  
 
BÜYÜKŞEHİR VE 18 İLÇENİN GİDER BÜTÇESİ
Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin onaylanan 2024 Mali Yılı gider bütçeleri şu şekilde;
Büyükşehir Belediyesi: 7 milyar 327 milyon 9 bin TL
Akçaabat Belediyesi: 480 milyon TL
Araklı Belediyesi: 185 milyon TL
Arsin Belediyesi: 232 milyon 495 bin TL
Beşikdüzü Belediyesi 75 milyon 109 bin 930 TL
Çarşıbaşı Belediyesi: 100 milyon 500 bin TL
Çaykara Belediyesi: 89 milyon 300 bin TL
Dernekpazarı Belediyesi: 20 milyon TL
Düzköy Belediyesi: 55 milyon 500 bin TL
Hayrat Belediyesi: 43 milyon TL
Köprübaşı Belediyesi: 41 milyon TL
Maçka Belediyesi: 185 milyon TL
Of Belediyesi: 176 milyon 166 bin TL
Ortahisar Belediyesi: 1 milyar 615 milyon TL
Sürmene Belediyesi: 90 milyon TL
Şalpazarı Belediyesi: 90 milyon TL
Tonya Belediyesi: 71 milyon 450 bin TL
Vakfıkebir Belediyesi: 115 milyon TL
Yomra Belediyesi: 300 milyon TL

Trabzon,Trabzon Belediyesi
belediye365.com

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL